Mun ja Pyryn yhteiselämän on pelastanut Turid Rugaasin kirjat! Nyt kun ihan tosissani olen alkanut noudattamaan Rugaasin ohjeita hihnassa kulkemisessa, niin muiden koirien ohittaminenkin on helpottunut. Aikaisemminhan on mennyt joko paremmin tai sitten huonommin (siis Loviisassa/Porvoossa kävellessä). Täällä meillä päin kun ei ole hajuja eikä montaa koiraakaan (jotka käy lenkillä) niin hihnakäyttäytyminen on loistavaa. Paitsi silloin kun sattuu kerran viikossa (parhaimmillaan kerran kuukaudessa) tulemaan meillä päin eli Pyryn reviirillä koira vastaan, niin silloinhan haukku raikaa. Mutta se onkin luonnollista ja ohittamista harjoitellaan täälläpäin silloin harvoin kun niitä koiria sattuu näkymään.

Eilen käytiin aurinkoisena päivänä Loviisassa kävelemässä töiden jälkeen ja paljon koiria päästiin ohittamaan. Tietenkään ei voida ihan parinkaan metrin päästä ohittaa vielä, mutta suht. läheltä ohitettiin muita koiria. Tietty Loviisassa kävelyssä on se ongelma, että siellä on 1000 kertaisesti enemmän mielenkiintoisia hajuja kuin meillä päin, joten on haasteellista saada Pyryltä alussa kontaktia. Kertaakaan Pyry ei haukkunut/murissut muille koirille (vaikka joku koira haukkuikin Pyrylle) eikä mennyt mitenkään kierroksille. Tosin aina hajujen maailmassa Pyry on paljon kiihtyneemmässä tilassa kun meidän lähimaastossa kävellessä.

Tärkeintähän Pyryn tapauksessa on, että se ei pääse kiihtymään missään vaiheessa (jolloin alkaisi myös vetäminen edellä ja muille rähiseminen) ja minun pitää olla rauhallinen ja olla itse kiihtymättä jos Pyry meinaa kiihtyä (vaikeampaa kuin luulisi).

Se mitä opin Rugaasilta:

  • Kunnioita koiraasi koirana ja anna sen toteuttaa koiran tärkeitä tehtäviä, kuten haistelu, maistelu, rauhoittavien eleiden käyttäminen muita koiria kohdatessa (älä käytä kuonopantaa joka estää eleiden näyttämisen)
  • Jos koira ei kuuntele, vaan jää haistelemaan, niin hyväksy se, ja yritä saada sen huomio hieman myöhemmin (hajujen maailma ja vaistojen seuraaminen on aina koiralle ykkösasia, jolloin se ei oikeasti välttämättä kuule mitään - tämä ei liity mitenkään siihen että koira olisi jotenkin tottelematon)
  • Opeta koiralle suulla tehtävä naksautusääni, jolloin koira tulee luoksesi saamaan palkkion
  • Kävellessä koiran meinatessa vetää/vetäessä, pysähdy ja naksauta (ja astu pari askelta taakse) jotta koira tulee luoksesi ja lähtee mukaasi
  • Koiran haistellessa aivan liian kauan jotain kohtaa (ja pitäisi kiiruhtaa eteenpäin) naksauta kuten vetäessä ja koira tulee luoksesi ja lähtee mukaasi.
  • Tärkeää on, että ei pidä jäädä paikalleen odottamaan koiran huomiota kun koira vetäisee (Pyry nimittäin turhautuu ja sulkee korvansakin pahimmassa tapauksessa)

Itse aikaisemmin aina pysähdyin ja odotin kontaktia, jota sai odottaa pidemmänkin aikaa. Nyt kun olen naksauttanut huomion Pyryltä, niin matka jatkuu nopeammin ja Pyry tosiaan ei muutaman naksautuksen jälkeen enää yritäkään vetää ja katsahtaa aina välillä jopa minua. Ja tosiaan ohitettiin koiriakin tuolla huomio-naksautuksella, joka ei aikaisemmin ole onnistunut. Johtuu varmaan siitä että nyt Pyry on tottunut kiinnittämään huomiota usein minuun positiivisesti lenkin aikana, niin se tapahtuu helpommin myös koirienkin kohdalla. Itsekin pysyin paljon paremmalla tuulella eikä mennyt hermot kertaakaan. Muutenkin olen pitänyt huolta että Pyry ei mene kovin minun edellä vaan mieluummin lähinnä vierellä tai vähän edellä/takana. Tämä estää sen, että Pyry on ensimmäisenä kohtaamassa vastaantulevia koiria.

Olen opettanut Pyrylle myös "Lähellä"-käskyn/pyynnön, jolla Pyry tulee ihan viereeni kävelemään (ilman katsekontaktia). Tätä tarvitsen juuri ihmisiä ja koiria ohittaessa ja suojatietä ylittäessä. Samalla ihmisenkin ohi kävellessä sanon Pyrylle ohi, niin Pyry ymmärtää että tässä tapauksessa mennään ohi (eikä mennä halimaan kaikkia vieraita ihmisiä).

Koirien ohittamiseen olen myös Pyryn kanssa tehnyt sellaista harjoitusta, että aina mahdollisuuden tullessa, katsellaan koiraa vähän kauempaa ja syötän nameja Pyrylle, ja koiran mennessä meidän ohi sanon Pyrylle käskyn "ohi", jolloin Pyry yhdistää namit/ohittamisen/sen ettei mennä muiden koirien luokse ohittaessa. Ja pikkuhiljaa pitäisi harjoitella sitäkin aina vähän lähempää aina sen mukaan, että Pyry ei reagoi/kiihdy. Vältän myös sitä että Pyry joutuu menemään liian läheltä toista koiraa, silloin kun Pyrylle se on liian vaikeaa. Kyllä se tästä!