Nyt mittasin Pyrynkin, niin n. 15,5 kiloa ja 50,5 cm. Ehkä. Ei aina oo ihan tarkkoja noi mun mittaukset

Pyryä on nyt muutamaan kertaan luultu nartuksi. Onhan se porokoiranartun kokoinen nyt, ja kroppa on vielä aina solakka, että ei ehkä ihme että vaikuttaa nartulta. Ehkä tuo seuraavan vuoden aikana vähän miehistyy vielä.

Ja multa on nyt useamman kerran myös kysytty että onko tuo ulkokoira? Niin.. mietin aina hetken, ja vastaan, että "joo, on se ulkona aina kun mäkin oon.." mutta mistä ne oikein keksii näitä juttuja. Onko porokoira automaattisesti aina ulkokoira? Mitähän iloa siitä on kenellekään pitää koiraa koko ajan ulkona. Sama kuin multa on kysytty (kun mainitsen kyseessä olevan porokoiran) että lähenkö mä sen kanssa metsälle? ....ehkä ennemminkin paimentamaan poroja, vastaan minä. Ihme mielleyhtymiä ihmisillä on tähän rotuun. Kyseessä on työkoira, jolla tulisi olla kyllä jokin "työ", mutta ei sitä mihinkään tarhaan suljeta odottamaan metsälle lähtöä, vaan kyllä se tarvii ihmisseuraa ja puuhaa yleensäkin sen ihmisensä kanssa. Ja kolmas asia rotuun viitaten, monet olettaa tämän olevan siis lapinkoira, vaikka yritän sanoakin että kyseessä on (lapin)porokoira, täysin eri rotu kuin (suomen)lapinkoira monellakin tapaa. Joillekin olen jopa alkanut kertomaan molempien rotujen historiasta ja kuinka ovat kehittyneet rotuina aivan eri olosuhteissa, ja niiden rakennekin on jo ihan erilainen ja eri olosuhteisiin muodostunut.

Kaikille tiedoksi: Lapinporokoira on alunperin saamelaisten poronpaimennukseen käyttämä paimenpystykorva. Sillä on lyhyt turkki (voi tosin olla pitkäkin), kulmautuneet jalat, selkeästi ravaaja (kuin laukkaaja), selkeästi korkeuttaan pidempi ja suurempi kuin lapinkoira. Porokoiran tulee pystyä paimentamaan pitkiä matkoja kestävästi joskus kaukanakin omistajastaan. Lapinkoira on taas tuuheakarvainen, hieman neliömäinen rakenteeltaan, porokoiraa pienempi ja selkeästi laukkaajatyyppinen. Lapinkoiran rakenteen mukaan lapinkoira paimentaa enemmänkin lyhyitä matkoja lähellä ihmistä. Nykyinen lapinkoira on jo lähes seurakoira, porokoira taas on täysin työkoira (ja ilman jotain työtä voi ilmeisesti tulla aika ongelmakoiraksikin). Lapinkoira on muutenkin erikseen jalostettu ruotsinlapinkoiran ja Venäjän Nenetsinpaimenkoiran ulkomuotoa mukaillen. Porokoiran ulkonäkö on muotoutunut Lapissa poroja paimentavien koirien pohjalta, mm. rotukatselmuksien yhteydessä, joita pidettiin Lapissa, kun alettiin seuraamaan rotua, joka paimentaa poroja. Tässä tietty voi olla joitain asiavirheitä, mutta pääosin pitäisi olla lähestulkoon totta..

Tässä on kuva Pyrystä mökillä ennen ihmishakuharjoituksia:

Ja tää on vaan tosi hyvä ilme :